Hotspots

Op 11 juli in 2024 hebben we, als vervolg op de meimaand meldmaandactie,  een wandeling gemaakt door de Vogelbuurt, samen met een aantal betrokken ambtenaren van de gemeente. Tijdens deze wandeling hebben we een route gevolgd langs de zogenaamde ‘hotspots’—locaties waar regelmatig vuil op straat ligt. Bij elke hotspot was er een buurtbewoner aanwezig die ons meer kon vertellen over de situatie ter plaatse.

Zo liepen we door de Leeuwerikenstraat en passeerden we een kruispunt waar standaard auto- en fietsbanden op de stoep liggen. Het Zwanenplein was die dag toevallig geveegd, maar de sporen van een recente brand waren nog duidelijk zichtbaar. Op het Koekoeksplein spraken we een bewoner die al jaren een stukje tuin onderhoudt. Bij de speelkooi aan het Albatrospad schrok iedereen van wat we aantroffen: grof vuil en glasscherven lagen verspreid op een speelplek voor kinderen. Ook de voetbalkooi was bezaaid met zwerfafval.

Iedereen was het erover eens dat de buurt meer aandacht verdient en dat de gemeente actie moet ondernemen. Er zijn te weinig vuilniscontainers en prullenbakken, en er wordt te weinig geveegd. Daarnaast moeten de bewoners ook zelf in actie komen: zet geen vuilnis naast de container en zorg dat grofvuil op de juiste manier wordt aangeboden.

De volgende afspraken zijn gemaakt:

  • Regelmatig overleg met het buurtteam
  • Aanstellen van een buurtconciërge
  • De Vogelbuurt op de lijst plaatsen voor verhoogde aandacht

Maar wat er ook gebeurt, het is belangrijk dat bewoners blijven melden. Verkeerd geplaatste vuilniszakken, volle of defecte containers? Doe een melding!